45. Calls on the Commission, in close cooperation with the Member States and having taken account of the various geographical
and climatological conditions, the production techniques used and the particular nature of the species farmed, to propose specific sustainable criteria in relation to the w
ell-being of farmed fish, such as maximum levels of farming density, the quantity of vegetable and animal proteins that can be used in feedstuffs on the different types of fish farms, and which take into account the specific factors relating
...[+++]to the farming of individual species, the nutritional requirements of the fish species farmed, the phases in their life cycle and the environmental conditions, and to promote transportation and slaughter practices which limit sources of stress and the changing of water in fish ponds in such a way as to guarantee the well-being of the fish being farmed there; understands that the long-term goal must be to substitute animal proteins with vegetable proteins for all species where it is possible, considering their nutritional needs, and that strategic research into replacements for the essential ingredients should be of highest priority, considering that research into the essential nutrients and how to produce them from alternative sources such as microalgae and yeast would reduce the need for fish meal in the longer term; 45. fordert die Kommission auf, spezifische Nachhaltigkeitskriterien für das Wohlbefinden von Zucht
fischen (Obergrenzen für die Besatzdichte, Menge an pflanzlichen und tierischen Eiweißen im Fischfutter usw.) vorzuschlagen, die den artspezi
fischen Zuchtfaktoren, dem Nahrungsbedarf der einzelnen Fischarten, den biologischen Zyklen und den Umweltbedingungen im Hinblick auf eine bessere Lebensqualität der
Fische Rechnung tragen, sowie möglichst stress- und schmerzfreie Transport- und Tötungsmethoden und den Wasseraustausch in geeigneten Zuchtbecken zu förder
...[+++]n, um das Wohlbefinden der Zuchtfische zu gewährleisten; ist der Auffassung, dass das langfristige Ziel die Substitution tierischer Eiweiße durch pflanzliche Eiweiße bei allen angesichts ihres Nahrungsbedarfs dafür in Frage kommenden Arten sein und dass die strategische Erforschung von Ersatzstoffen für die wichtigsten Fischfutter-Ausgangserzeugnisse höchste Priorität haben muss; weist darauf hin, dass der Fischmehlbedarf durch die Erforschung der wichtigsten Nährstoffe sowie von Möglichkeiten zu deren Herstellung aus alternativen Ausgangsstoffen wie Mikroalgen und Hefe langfristig gesenkt werden könnte;