III) Foodstuff --------- A) Tariffs * level: high tariffs specially o
n cheese, processed pork, beef, confectionery, bottled wine, brandy and whisky, corn starch and potato starch; * calculation of duties: discriminatory calculation of custom value for coffee filters. B) Plant health measures
* import ban on EC fruits (citrus, apples and pears) and vegetables (Med fly); * zero tolerance of insects on cut flowers and live plants; * non-acceptance of on-board cold treatment procedures for fruit; * pre-inspection of cut flower shipmen
...[+++]ts; * standards relating to fumigation of tomatoes, apples and pears. C) Veterinary measures prohibition of imports of chilled or frozen pork from the EC except Ireland, Northern Ireland and Denmark. D) Health measures * radioactivity checks on imported EC foodstuffs; * ban on dairy product additives (nisin); * zero tolerance for residues in livestock products; * processed meat: approval of processors and veterinary certification system; * additive rules for baked goods; * prior registration: tomato juice and sauces, fruit juices. - 9 - E) Prohibitions regarding processed meats * import ban on Parma ham; * coliforms; * zero tolerance on bacterial activity for dried ham and sausages; * outdated heat treatment rules for meat. F) Trade-related measures * quotas for certain fish products; subdivision of quotas; * quotas for milk, cream, starch and inulin; * tendering procedures for imports of skimmed milk powder and butter; * fraudulent imports of pork from Taiwan; * low quotas for cheese; * processed meat, fruit juices: monopoly of distribution; import licences subject to local lobby. G) Administrative pressures near-compulsory recommendations for butter mixtures. H) Taxation * liquor tax differentials; * unfair taxation of imitation whiskies; * commodity tax on fruit juices. I) Labelling "date of manufacture" or "date of importation" markings. J) Definition/classification * restrictive definition of fondue cheese; * tar ...III) Nahrungsmittel A) Zoelle * Hoehe: hohe Zoelle, insbesondere auf Kaese, Schweinefleischerzeugnissen, Rindfleisch, Suessigkeiten, Flaschenweine, Branntwein und Whisky, Mais- und Kartoffelstaerke * Berechnung der Zoelle: diskriminierende Berechnung des Zollwertes von Kaffeefiltern B) Pflanzenschutzmassnah
men * Einfuhrverbot fuer EG-Obst (Zitrusfruechte, aepfel und Birnen) und Gemuese (Mittelmeerfliege) * Null-Toleranz fuer Insektenbefall von Schnittblumen und lebenden Pflanzen * Ablehnung von Kaeltebehandlungsverfahren bei Obst waehrend des Transports * Praeinspektion von Schnittblumensendungen * vorgeschriebene Begasung von Tomaten, a
...[+++]epfeln und Birnen C) Veterinaermassnahmen Einfuhrverbot fuer gekuehltes oder gefrorenes Schweinefleisch aus der EG ausgenommen Irland, Nordirland und Daenemark D) Gesundheitspolizeiliche Massnahmen * Radioaktivitaetsueberpruefung von eingefuehrten EG-Nahrungsmitteln * Verbot von Zusaetzen bei Milchprodukten (Nisin) * Null-Toleranz fuer Rueckstaende in tierischen Produkten * Fleischverarbeitungserzeugnisse: Lizensierung von Verarbeitungsbetrieben und tieraerztliche Bescheinigungen * Vorschriften ueber Zusaetze in Backwaren * vorherige Registrierung: Tomatensaft und Tomatensosse, Fruchtsaefte E) Prohivitive Normen fuer Fleischerzeugnisse * Einfuhrverbot fuer Parmaschinken - 9 - * Kolibakterien * Null-Toleranz fuer Bakterienaktivitaet in Trockenschinken und Trockenwurst * veraltete Hitzebehandlungsvorschriften fuer Fleisch F) Handelsmassnahmen * Kontingente fuer Milch, Sahne, Staerke und Inulin * Kontingente fuer bestimmte Fischerzeugnisse und deren Aufteilung * Einfuhrausschreibungen fuer Magermilchpulver und Butter * betruegerische Einfuhren von Schweinefleisch aus Taiwan * niedrige Einfuhrquoten fuer Kaese * Fleischverarbeitungserzeugnisse, Fruchtsaefte: Vertriebsmonopol; Erteilung von Einfuhrlizenzen durch oertliche Lobbies beeinflusst G) Administrative Lenkung Restriktive Vormerkverfahren fuer Buttermischungen H) Besteuerung * Ste ...