While it is not possible to assess precisely quantitatively and with certainty to what extent this reduction can be achieved, it is evident from the data available that the different cleaning and processing steps are sufficiently effective in removing aflatoxins from maize products destined for human consumption whereby raw maize containing levels of aflatoxin B1 of 5 μg/kg and aflatoxin total of 10 μg/kg will result in maize products destined for human consumption complying with the maximum levels of aflatoxin B1 of 2 μg/kg and aflatoxin total of 4 μg/kg, providing a high level consumer protection.
Zwar kann nicht quantitativ genau und zuverlässig ermittelt werden, in welchem Umfang diese Reduzierung zu erreichen ist, so geht doch aus den vorliegenden Daten klar hervor, dass die verschiedenen Reinigungs- und Verarbeitungsstufen hinreichend wirksam sind, um Aflatoxine aus für den Verzehr bestimmten Maiserzeugnissen zu entfernen, so dass Rohmais mit Aflatoxin-B1-Gehalten von 5 μg/kg und Gesamtaflatoxin von 10 μg/kg zu für den Verzehr bestimmten Maiserzeugnissen führen werden, die den Hoechstgehalten von 2 μg/kg Aflatoxin B1 und 4 μg/kg Gesamtaflatoxin genügen und ein hohes Verbraucherschutzniveau gewährleisten.